Hvor skal mitt bonsaitre plasseres?

Kjøper du et innebonsai tre bør det plasserers inne gjennom hele året. Kjøper du et utebonsaitre må du ha dette i utemiljø. Utetrær kan ikke leve inne i husklima.

Innnendørs bonsaitre

Innebonsai eller tropisk bonsai som det også kalles er bonsaitrær du kan ha inne året rundt. Disse trives godt i stabil stuevarme på 15-25 grader. Pass på at treet får nok lys ved å plassere det nærmest mulig dagslys kilde som en vinduskarm, eller nært et stort vindu. Innebonsai vil generelt ha det for kaldt ute i Norsk sommer og vinterklima, men det finnes noen unntak. Er du usikker ta kontakt med oss. Eksempler på innebonsai er Zelkova, Liguster, Fiken, Kinesisk søtplomme, Sichuanpepper, Podocarpus m.m

Utendørs bonsaitre

Utendørs bonsaitrær er som navnet tilsier trær som du må plassere i uteklima fra vår til sen høst (mars/april-november). I vinterhalvåret trenger de aller fleste utebonsai en dvaletid, det vil si at de bør stå i et kaldt lagerrom (1-5 plussgrader) i vintermånedene frem til våren. Normalt fra sent november til mars/april. PS! Utendørs bonsai kan ikke plasseres i husklima. Over tid vil de dø ut. Eksempler på utebonsai er Lønnetrær, Furu, Einer,Barlind, Bøk, Lerk, Kirsesbær m.m

 

4 tips til å lykkes med ditt bonsaitre

Her har vi laget en liten kort veiledning med de 4 viktigste tingene man bør passe på for å få et bonsaitre til og trives. Dette er et utdrag fra vårt bonsaihefte hvor man for masse nyttig tips om bonsaihobbyen som bl.a historie, forming, stilarter, beskrivelse av ulike bonsaitrær, m.m. Ønsker du å gå mer i dybden i bonsaihobbyen kan vi anbefale deg å kjøpe En introduksjon til Bonsai

Vanning av bonsaitrær

VANNING AV BONSAITRÆR
Siden bonsaitrærne står i små bonsaipotter er det viktig å passe på med nøye vanning av trærne. Sjekk trærne daglig og vann etter behov. Det er vanlig at man må vanne et bonsaitre hver dag på sommer-høst, så pass på å ikke glemme å sjekke vannbehovet til treet. Vann godt på jorda, nok til at vannet renner ut gjennom hullene i potten. 

Skal man reise bort noe dager på sommeren trenger man noen til å vanne trærne for deg. En ferievanningsløsning fra Gardena er en meget god vanningshjelp når du skal reise bort

Gi bonsaitrær dagslys

DAGSLYS / SOLFORHOLD
For at et bonsaitre skal vokse er det avhengig av godt
med dagslys. Flere av sortene elsker å stå i full sol som f.eks furu og einer, mens andre sorter som f.eks Japanlønn m.fl kan ha godt av litt skygge gjennom dagen. Hvor mye direkte sollys de ulike sortene trenger, kan variere noe, men for dine utendørs bonsaitrær bør de få alt fra 3-4 timer til full sol avhengig av sort.

For innebonsaitrær bør de plasseres nærmest vindu for gode dagslysforhold, men de har godt å ha litt hvile fra sterk sol deler av dagen.

Gjødsling av bonsaitrær

GJØDSLING AV BONSAITRÆR
Bonsaitrær som står i potter har ikke mulighet til å skaffe seg næring av seg selv, derfor er det viktig å gjødsle jevnlig gjennom vekstsesongen.

Det anbefales å benytte en form for organisk gjødsel med ikke for sterkt nivå av Nitrogen (gjerne under 7-8 %) og
ganske like forhold av Fosfor og Kalium. Se bak på gjødselpakken for næringsinnholdet før du velger gjødsel.

ompotting av bonsaitrær

OMPOTTING
I små bonsaipotter er det en begrenset periode treet kan leve, før røttene fyller potten og har brukt opp jorden den kan vokse i. Derfor er det viktig at man jevnlig potter om bonsaitrær.

Det anbefales at bonsaitrærne pottes om ca hvert 2.-4. år, men her er det også litt ulike intervaller i forhold til hvilke tresorter man har .